luni, 3 martie 2014

Balamuc în Crimeea. Ce facem cu Tighina?

  Putin cară militari în Crimeea, care are o nouă conducere practic separatistă. Asistăm la dezmembrarea Ucrainei mai devreme decât ne puteam închipui. În Odesa au ieșit zilele trecute sute de mii de jidani ruși, care mărșăluind urlau „Odesa - russkii gorod!”. Nici Nicolaev sau Herson nu zâmbesc noii conduceri de la Kiev. Nu mai zic de Harkov, Donețk și mai ales Lugansk.

  UE se „îngrijorează”, căci nu-i stă-n puteri să-i taie mofturile lui Putin. Ar costa destul de mult, iar UE are problemele ei. Deloc de neglijat. Pe lângă problemele sociale și economice, UE nu-și are făcute bine temele la capitolul securitate energetică. Nu vreau să vorbesc despre rolul gazului rusesc mai ales în perioada de iarnă. SUA tot a semnat ca garant al integrității Ucrainei, deci nu se putea fără „îngrijorare”. Cât lumea e ocupată cu „îngrijorarea”, Putin știe că poate și-și arată mendrele militare, practic ocupând Crimeea.

  Ce trebuie să știe maldavanul și rominul, e că statul RM împarte cu Ucraina același proiect de stat. Ideea generală a acestui proiect e de a maximiza diferențele dintre estul și vestul statului.
 - Ucraina are în sud (RA Crimeea) și în est o majoritate de rusofili, iar la vest - naționaliști ucraineni, în mare parte. RM, la fel, are în sud (UTA Gagauz-Yeri) și în est o majoritate de rusofili (găgărușii, bulgarii și respectiv șerifienii/nistrenii).
 - În perioada sovietică a Ucrainei estul a fost cel industrializat serios. La fel și raioanele de est ale RM.
 - Armata rusă e prezentă în Sevastopol. Avem armata rusă și la Tiraspol.
Proiect de stat similar înseamnă o grămadă de probleme similare. Deci putem oarecum prognoza dezvoltarea social-politică a RM, analizând evoluția Ucrainei.
 Ucraina a parafat acordul de asociere cu UE. Nu a ajuns să-l semneze, iar după trei luni de când a fost invitată să semneze, se trezește cu haos total, vede pragul colapsului economic și militarii ruși susținând separatismul în Crimeea. RM a parafat acordul cu UE relativ recent.

Ce face Bucureștiul? Și ce face Chișinăul? Le reamintesc că avem „diferendul transnistrean” și „autonomia culturală a Găgăuziei”. Mi-e silă când aud de „rundă de negocieri cu autoritățile de la Tiraspol” de „dosare penale legate de referendumul din Găgăuzia”. M-am săturat de jidăneala asta și am scris aici și aici. De zeci de ani Chișinăul se screme să cace soluția „problemei transnistrene”. Deci e timpul ca să se negocieze cu adevărat. E imperios necesar să ne întoarcem Tighina cât mai rapid. RM, ca să nu ne îmbrobodească Putin cu „apărarea cetățenilor și etnicilor ruși”, taie frânghia până nu cazi cu curul în propriul căcat, ca Ucraina! RM, întoarce Tighina!

Comentarii
0 Comentarii
Tweet-uri

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu