sâmbătă, 3 septembrie 2011

Maldova, Smirnovia şi problema graniţei

  Ieri a fost sărbătorit unul din cele mai însemnate evenimente din istoria Maldovei (Moldova maldavanilor): împlinirea a 21 ani de la declararea independenţei Republicii Moldoveneşti Nistrene! Cum această ocazie, transmit şi eu felicitări marelui popor maldavnesc-nistrean. Din păcate, înaintaşii republicii cvasi-independente Sheriffia, nu au găsit resurse financiare pentru desfăşurarea unei parade cu angrenarea tehnicii militare de ultim răcnet sovietic rusesc. Anul acesta, mindria smirnovistă s-a limitat la alergarea soldaţilor prin centrul celei de-a doua capitale maldavneşti - Tiraspol. Dar să nu credeţi că a fost un simplu marş jenant! Nu! Măcar datorită simplului fapt, că apărătorii patriei lui Antiufeev au fost instruiţi excelent, în colaborare cu fraţii apărători ai statului secular condus de tătuca Lukaşenko. În continuare, vă voi explica de ce Maldova are două capitale.

  Regiunea românească istorică Moldova e teritoriul situat între munţii Carpaţi şi râul Nistru. Pe această bucată de pământ s-a constituit statul moldovenesc, care a ţinut până în 1859, când s-a unit cu Muntenia şi au format România. Între râul Nistru şi râul Bug, e situată regiunea ce poartă denumirea de Transnistria, care NICIODATĂ nu a făcut parte din statul moldovenesc, în istoria sa de 500 ani. Din 1792, ruşii au anexat Transnistria şi au ajuns la Nistru. În 1812, ruşii fură ILEGAL jumătate din Moldova. În anul 1918, Moldova se reîntregeşte în cadrul României, iar Transnistria revine Ucrainei.

  În 1924, ruşii şi haholii sovietici, dintr-o bucată din Transnistria, formează RASSM - leagănul moldovenismului - scârbă menită să justifice viitoarea ocupare a României. Ultima capitală a RASSM, a fost oraşul botezat la comanda cabalinofilei Ecaterina - Tiraspol. În 1940, armata păduchioşilor care urlau "davai vino!", ocupă România. Din teritoriul luat, conform pretenţiilor teritoriale ucraineşti se formează RSSM - invenţie ilegală (chiar şi după legile sovietice). Această republică unională sovietică, a fost creată prin adăugarea unei mici părţi din Transnistria aflată in corpore în Ucraina, la cele două treimi din teritoriul rupt de la statul român. Adăugarea acelor raioane din Transnistria la RSSM, a fost făcută pentru a demotiva o eventuală intenţie a românilor din partea stângă a Nistrului. În direcţia demotivării s-a lucrat în felul următor: majoritatea populaţiei din raioanele de la est de Nistru o formau ruşii împreună cu ucrainenii, care prin definiţie erau ostili României; cea mai mare parte a sectorului industrial a fost plasată anume dincolo de Nistru, astfel, dacă apărea un curent secesionist în rândurile populaţiei de dincoace de Nistru - să ştie că vor rămâne fără potenţialul economic (ceea ce s-a şi întâmplat). Aşa se face că în prezent, Smirnovia îşi îndeplineşte rolul conferit de sovietici şi reprezintă zgarda Republicii Moldova, care nu-i permite să scape de sub influenţa Moscovei.

  Acum că ştiţi câteva adevăruri istorice, uitaţi-le! Ascultaţi şi daţi crezare omului nou - maldavanului - expert în arta distorsionării denumirilor istorico-geografice. Luaţi aminte ce vă zice maldavanul şi ce respectă rominul ignorant: regiunea istorică Moldova, este doar teritoriul RSSM (actualmente Republica Moldova); Transnistria e formată doar din raioanele RM, situate la est de Nistru; Moldova şi Transnistria au format şi formează nu doar un stat creionat funcţie de interesele sovietice, ci o Ţară;

  În continuare, scriu celor care nu au crezut în prostiile maldavanului, care nu înţelege că Ştefan are cetate la Tighina şi nu la Pervomaisc sau Limanscoe, iar râul Nistru a fost graniţa naturală estică. La 2 septembrie 1990, în teritoriul raioanelor de est plus municipiul Tighina (maldavneşte: Bender), din cauza temerii ruşilor că RM s-ar putea uni cu România, se declară independenţa Republicii Moldoveneşti Nistrene (maldavneşte: Transnistria) cu capitala la Tiraspol. În urma provocărilor din partea separaţistilor autoproclamatei RMN, în martie 1992 începe războiul dintre armata 14 a Federaţiei Ruse şi organele de forţă ale Ministerului Afacerilor Interne al RM. De partea RM au luptat şi voluntari de prin raioanele republicii. De partea separaţistilor rusofili au mai fost aduşi tot felul de puşcăriaşi şi trupe de cazaci de prin Rusia, care acum trăiesc în apartamentele "eliberate" de maldavanii refugiaţi în partea stângă a Nistrului. Acest război a durat cinci luni, după care Elţîn şi Snegur au semnat un acord de încetare a ostilităţilor, total defavorabil RM.

  Timp de aproape 20 ani, aşa-zişii guvernanţi ai RM mimează că s-ar strădui să restabilească ordinea constituţională a statului, pe teritoriul enclavei secesioniste. Nicio acţiune serioasă şi doar gargară sterilă aud în preajma zilelor de 5 martie şi 2 august. Doar maldavanul - omul simplu - poate crede că se vrea a fi rezolvată această problemă, care pune la serioasă îndoială existenţa de facto a RM ca stat. În timp ce maldavanului i se aminteşte de Smirnovia doar în campanii electorale, Filat duce discuţii secrete cu Smirnov pe stadionul Sheriff din Tiraspol. Pe lângă politicieni, mulţi aşa-zişi analişti politici şi tot felul de maldavani de vază încearcă să găsească o modalitate de a reîntregi Maldova. De când s-a încheiat războiul, auzim aceleaşi propuneri lipsite de viabilitate, iar din când în când mai face valuri în lighean vreun mare strateg rus sau ucrainean, propunând vreun memorandum umilitoare sau alte prostii.

  V-am expus principala problemă a statului RM, la care s-a ajus inclusiv datorită evenimentelor istorice consumate cu mult înainte de a apărea Smirnov în fruntea piramidei Sheriff. Nu înţeleg, la ce bun serveşte screamătul cu recuperarea teritoriilor de dincolo de Nistru? Dacă şi tot o ard maldavanii cu "Moldova", de ce să ceară teritoriu străin, în timp ce teritorii din sud şi nord îi aparţin de drept? Pură propagandă păguboasă maldavanistă! Foşti studenţi în România pe banii statului român întorc banii cu lopata, câştigând din contrabanda de pe Nistru, iar maldavanul visează la teritorii care i le-a dat rusul temporar! Gata - l-au luat înapoi. Dă-l la boala să facă ruşii şi ucrainenii ce vor, că şi aşa o fac!

  Reieşind din cele expuse mai sus, propun următorul mod de soluţionare a problemei legate de raioanele din estul republicii, care se tot vor independente faţă de RM: tragerea graniţei istorice tradiţionale - pe Nistru, iar asta presupune retrocedarea din partea separaţistilor a municipiului Tighina; un eventual schimb de populaţie e binevenit şi aşa se rezolvă problema românilor maldavani de dincolo de Nistru, iar dincoace de râu nu vei mai avea atâţia ruşi şi ucraineni - votanţi nostalgici după regimul sovietic. Astfel, românii maldavani şi romini vor avea încă un argument şi motiv în plus pentru a cere retrocedarea teritoriilor anexate de ucraineni cu acordul Moscovei (Cernăuţi, Hotin, Cetatea Albă, Chilia ş.a.m.d). Câţi au aceeaşi părere ca şi mine? Alte metode viabile şi reciproc avantajoase de rezolvare a problemei graniţei de est?

Comentarii
0 Comentarii
Tweet-uri

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu