sâmbătă, 29 septembrie 2012

Găgăuzia - țară de succes!

  Cine dracu' a inventat acest cuvânt, Găgăuzia? Cei ce pronunță așa ceva, au văzut vreodată harta administrativă a RM? Și dacă de mâine sunt cărați găgărușii ceva mai la sud, Găgăuzia tot se mută? Același cretinism îl aud și la romini, legat de Ținutul Secuiesc. Dacă de mâine se modifică granițele a trei județe, unde stau secuii maghiarizați, se modifică și harta Ținutului Secuiesc? Și cică nu sunt același neam rominii și maldavanii. Dacă și haholii din RM trăiau mai compact, i se spunea locului populat de ei Ucraina? UTA Ucraina? Pe lângă acestea, Găgăuzia de fapt e Găgărusia.

    Vai ce gălăgie fac unii din cauza că a mers Formuzal la Tiraspol - moldavskyi gorod. Că a vorbit despre independența Găgăuziei, despre existența unui stat în stat. Că rusul ține armament în Cetatea Tighinei - nu înseamnă că e hârtie igienică aspră constituția RM. Că borăște Formuzal - „atingere”. E virgină constituția RM? - Știm cu toții prea bine că nu. Așa că nu mai cereți ca unii să o considere virgină. E deflorată demult. De la naștere. Înșăși ea, consituția, spune că toți cetățenii sunt egali în fața legii. Dar vedem că nu e așa. De ce ar mai face pentru mine două ruble șerifiene un stat în care nu toți sunt egali? Adică eu trebuie să respect legile, iar alții nu. Constituția asta, ori o respectă toți, ori nimeni. Așa văd eu egalitatea cetățenilor.

  Unii se vaită că, vezi Căntărean, tinde spre independență Găgăuzia. Luăm harta-n față: cum naiba merge unul din Copceac la Beșalma? Ce face unul din Cișmichioi, când vrea să meargă la Formuzal, la Comrat? Sare peste maldavani? Sau în cazul independenței cerute, maldavanul pururea tolerant și darnic, mai lasă, de la el mai puțin - de la Căntărean mai mult, și le mai dă teritoriu să aibă granițe normale? Tot harta administrativă spune clar, că UTA Găgăuzia nu e decât un moft, justificat doar politic. Cum să le dai autonomie, chiar și din motive politice ridicole, dacă aceștia efectiv nu constituie o etnie? E o prostie să crezi că în RM și-n Basarabia mai există găgăuzi. Bine, poate câteva babe și vreo doi handralăi mai încăpățânați. În rest, doar găgăruși vezi. Găsiți-mi un găgăuz, deci să știe bine limba sa de origine turcică și habar să nu aibă de rusă! Știe sau nu turcește, găgărusul știe sută la sută rusește. Realitatea e că perioada sovietică i-a făcut praf. Nostalgia după Rusia i-a motivat să ceară autonomie, adică ghetoizare rusească. Formuzal se declară găgăuz și zice că au „flag”. Ne ridem:



   La capitolul economie... bine că mai merg la muncă pe la Moscova. Apropo de acest mod de a câștiga: nu e singular cazul când merge găgărusul ce are pielea întunecată și rusul nu-l ia la lucru, că prea seamănă cu teroriștii din Caucaz. Merge găgărusoaica să aibă grijă de vreun copchil de rus și e refuzată, căci deschide gura și rusul nu  prea face diferență dintre accentul turcic și cel caucazian. Dar na, unde-i rusul - e fratele ce trebuie iubit necondiționat. Mă voi abate puțin de la subiect. Vin maică-mea cu soră-mea de la Bolgrad, lângă ea fiind un grup de găgărusoaice care urmau să coboare la Vulcănești. Nu le ascultau ele, dar involuntar au auzit cum acelea scuipau pe Ghimpu și Chirtoacă de li se usca-n gură și se consolau cu argumente mai mult decât scârboase că moldoveneasca nu e română. La un moment dat, printre odele aduse fratelui rus, aude mama: și uite-i, oricum ne dau gaz!... Maică-mii i-a crăpat răbdarea: Și nu-l plătești? Ți-l dă așa, gratis? Chiar nu vezi a câta oară se scumpește și cu cât? Pupă-i în cur mai departe și lasă moldovenii în pace, că singuri își vor da seama ce și a cui limbă vorbesc!

  Deci, la sud avem oameni cumplit de săraci și mindri că-s autonomi. Doar așa pot sta liniștiți cu rusa-n gură. Nu-i amenință rominizatsya, care dacă ar veni peste ei... Am fost întrebat, sunt găgărușii buni la ceva? Ar fi utili împrăștiați prin România, sau simplu, epurați? - Nu. Nu e nevoie de epurare. Oricum se românizează. Sunt buni la lucrări în portul Chilia, sau la adâncirea albiei Nistrului... Întreb și eu, la ce ar mai fi buni găgărușii? De ce nu epurați: știu doi găgăruși - ambii anesteziologi. Știu ambii româna mai bine decât Lupu. Din inițiativă proprie au mers la medicină anume-n grupă românească, să învețe limba și toți termenii medicali să nu fie o piedică în carieră. Deși le-a fost greu, în trei ani de studii au însușit „limba de șezut (sau de stat?)”. Și asta în condițiile în care maldavanul insistă s-o dea pe rusă, să arate cât de tolerant și poliglot e.

  Să mai vedem un plus în toată povestea cu UTA Gagauziya. Cică aceasta se poate dezvolta economic prin... turism. Turiiism, turism! Poți vizita... Stâlpul de la Vulcănești..., biserica din Comrat... A, și fabrica de vinuri din Tomai.


Temă de reflexie: Dacă Formuzal și-ar trage partid după modelul UDMR, adică de nivel respublikanskii, oare va lua mai mult decât PăPăăM (0.08%)?
  
Comentarii
0 Comentarii
Tweet-uri

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu