marți, 26 iunie 2012

Șefa diplomației sheriffiene și rezolvarea problemei granițelor RM

   Nu zic că sunt dezamăgit, deoarece niciodată nu am crezut și nu voi crede în rezolvarea așa-zisului diferend transnistrean. Dar mă umflă râsul și vreau să sting lumina de la capătul tunelului, pe care încearcă să o țină aprinsă niște lume de la Chișinău.

  De când, cică surprinzător, a câștigat „reformatul” Șevciuk tronul Sheriffiei (zice-se în dauna favoritului Moscovei), unii ori au căzut în capcană, ori au scopuri meschine, ori sunt proști atunci cînd spun că această nouă conducere a Sheriffei e reformată, deschisă la dialog și pornită pe compromisuri. Oricine vrea, poate găsi informații cu declarațiile lui Șevciuk în privința viitorului RMN. Omul zice clar, că acesta e legat doar de Rusia. Nu mai merită comentate preferințele politice ale acestui ins și crezul precum că acesta face jocul haholesc sau e independent, întrece orice limită a naivității, deci întră în limitele... prostiei. Și de ar fi doar declarațiile, dar omul și prin fapte nu ostenește să demonstreze de unde-i vine lumina.

   În ultimul timp, mai e arătată lumii și comentată și șefa diplomației sheriffiene - Nina Ștanski. Bineînțeles, fără ea nu se poate discuta la nivel oficial internațional, că doar e diplomat instruit la Moscova. Ca și de Șevciuk, de asta se spune că e tânără și „reformată”. Adică e altceva decât cei pe care ne-am obișnuit să-i vedem din 1992 încoace la conducerea Sheriffiei. O fi ea atrăgătoare, dar mă cam irită că de la Chișinău se forțează speranța că ea face parte din valul nou al conducerii sheriffiene care va aduce schimbarea spre bine. Și ca să argumentez, poftiți de analizați profilul acesteia de pe o rețea de socializare:


   Pentru cititorii romini și români traduc:

Sunt bucuroasă că am avut posibilitatea recent să comunic cu acest interesant, inteligent om de știință. Avesesem onoarea să-l invit să participe la proiectul de televiziune „Diplomația publică”. Opiniile exprimate de el, au avut o rezonanță largă și pozitivă în Transnistria.

Națiunea moldovenească nu întotdeauna doar se va apăra. Ea tot își poate aduce aminte de drepturile sale istorice. Să-și amintească de dreptul națiunii moldovenești la unire, iar statului moldovenesc la restabilirea integrității teritoriale”, - Igor Șișkin.

   Am încheiat traducerea.
   Nu e greu de deslușit preferințele geopolitice ale acestei tupeiste. Deci ne-am lămurit cu disponibilitatea de dialogare și noua viziune ale scamatorilor de la Tiraspol. E praf în ochii alegătorului maldavan și maldavropean faza cu deblocarea circulației feroviare a trenurilor maldavnești prin zona separatistă. E aiureală și afișarea cu ăștia pe la spectacole. Sunt ridicole argumentele împărțirii salonului de avion cu leprele astea. Dar noi știm că leproșii nu se molipsesc reciproc.

   Și revin la publicul rominesc și românesc (și la cel maldavnesc?): cine știe care era starea de spirit în societate prin anii 1932-1938? Mi se pare că până și revenirea de după criză era actuală. Și ce e mai importantm e că la fel de ignorantă era lumea la declarațiile sovietice precum că poporul într-o zi va cere și partea RASSM furată de români. Tot se vorbea că va veni ceasul când statul moldovenesc își va restabili granița pe Prut... Atunci se opera cu mitul asupririi românilor dintre Prut și Nistru, și că aceștia vor cu frații lor din RASSM. Acum se spune că moldovenii dintre Carpați și Prut vor capitala la Chișinău, că s-au săturat de ocupația valaho-rominească. Cum RASSM a fost formată ilegal, așa și RM - tot din ordinul Moscovei. În RASSM inițial se înfiripase o intelectualitate românească, așa că amintiți-vă de generația 1990-1994 din RM. Acum însă amintițivă de anul 1940 și ce a însemnat el pentru români, mai ales pentru cei dintre Prut și Nistru. Mi se pare că sunt prea multe similitudini care, dacă nu te sperie, măcar să reflectezi asupra lor trebuie să te facă. Mă bate des gândul, oare ce va păți Moldova dintre Carpați și Prut?

  P.S. Tot fimeia Ștanski distribuie o noutate băgată de un site de știri obscur, unde se spune că șheriffienii dau de droguri cărate din RM. Maldavanii tot, cică, luptă cu stoparea căratului veseliei de peste Nistru în RM. Păi cine are dreptate?
Comentarii
0 Comentarii
Tweet-uri

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu