luni, 16 iulie 2012

Reforma miliţiei e posibilă?

  Când aud că miliţia maldavnească necesită reforme, o iau ca pe un banc expirat. Ar fi fost destul de  bun prin 1994. Zic aşa, deoarece reforme în MAI maldavnesc înseamnă să-i dai afară pe aproape toţi. De la ministru până la sectorişti.

   Din copilărie ştiu că maldavanii nu au poliţie. O ştiu de când vreo trei beţi, fără uniformă, cotrobăiau prin apartament în căutarea unor intractori (fantome). Nu aveau niciun fel de mandat şi nu s-au sinchisit să lepede încălţămintea la intrare. Că nu era un caz ieşit din comun, am înţeles după ce maică-mea a fost şi la comisar şi la procuratură. Nu ai cui te plânge şi dacă ai, e fără efectul dorit. Ştiu lume care a ajuns în miliţie având nouă clase, dar cu serviciul militar satisfăcut. Ştiu că nici acele nouă clase nu prea au efect asupra intelectului. Ştiu jurişti agramaţi ajunşi sectorişti, care se opreau din băut abia după ce boţeau maşini străine, aflându-se la volan. Dacă vreunul reunoaşte ultima faptă descrisă mai sus, să ştie că mijlocul său de transport nu e Opel Vectra, ci un lighean sur (sau invers?), iar alţii au automobile de care le pasă.

  Tovarăşe poliţioner de la Setorul 5 din centrul Chişinăului, ai mai învăţat a scrie? Ţi-a prins bine sfatul meu, să nu mai zici la nimeni că la şcoală luai doar note de 2 şi oricum ai ajuns om? Superiorul tău a doborât toţii boţii din Counter Strike 1.6? Păcat că nu mai ai grijă să nu roadă nimeni seminţe în preajma curţii tovarăşului Marian Ilici, că am un motiv în minus să râd când trec pe Armenească. Probabil te-au avansat, să poţi şi tu să dai o mână de ajutor boţilor sau teroriştilor, să nu moară CS 1.6.

    Pe aceştia de la miliţia rutieră nici nu-i ţin minte, câţi au luat mită. I-am prins prin Chişinău şi vai de capul lor prin câte raioane. Oare câţi din ei mai găuresc permisele oamenilor, ca să ştie colegii care e cu dare de mână? Să mai schimbe basca, că e prea largă de la atâta dosit sub ea. A, ţin minte unul, care mă ameninţa cu arestul, deoarece după părerea sa, prea multe drepturi ştiam.

   Anul acesta nu am auzit, aşa că întreb: se mai merge cu băutură la curve, cu benzina pe tichete, pe malul lacurilor de la Nisporeni? Bine, nu o să arăt cu degetul spre CPS Botanica. Apropo de Botanica, acolo într-o zonă miliţia a lucrat atât de eficient şi sârguincios, încât nu a mai rămas niciun infractor. Altfel normal nu se explică de ce de 9 mai 2010 o secţie de poliţie era pustie şi încuiată. Tovarăşe Păpuşoi, oare întotdeauna vă grăbiţi să ajungeţi peste o oră? Probabil era din cauza zilei deosebite, că doar şi nevoastre aţi "slujât" în brava armată sovietică victorioasă şi vă stimaţi patria.

   Nu mai zic de dosarele extrem de simple dar nesoluţionate, căci mai important e să amendezi pe cineva care aleargă pe peronul gării sau să întrebi la miezul nopţii unde merge lumea. Nu mai zic de faptul că nici chiar ministrul nu ştie să vorbească normal, în schimb le merge limba strună cu jargonul rusesc. Hohoooo! Cum am putut uita de 7 aprilie? Noroc bun, măi tovarăşi procurori! Mai zăboviţi oleacă! Ce-n petrea marinescu, de parcă vi se dă salariu pentru fiecare dosar soluţionat?! Nu degeaba alde Brega le sunt ca sarea-n ochi. Oleg mai ia voalul de pe sistem. Eu sau altul ştim cum arată, dar poliţionerii realizează că vede oricine vrea, căcaturile făcute de ei.

   E momeală pentru proşti vorba cu reforma MAI. Pesemne că miliţia e cea mai tare şi cea mai bolnavă nucă din acest stat. Se spune că e prea militarizată. Păi cum vrei să fie, dacă Ministerul Apărării prinde ciobanul sau destrăbălatul şi-l ia la armată, apoi MAI îl face poliţioner? Bine, bine, nu-s toţi încadraţi astfel. Mai e şi Acadămia de paliţâie Şţefan ciel Marie. Dumitre, era caldă apa cu care ţi-ai spălat coaiele un an de KăăMBă? Nu zic de pişatul din duş, că era doar sâmbăta. Păi cu apă rece se educă bărbaţii apărători ai legii. Uşa-n faţă dimineaţa tot intră în meniu. Oricine sănătos la cap,după primul an de aşa academie va afirma că de fapt a făcut armata. Pshă, şi vorbeam de structură militarizată.

   Filat crede că dacă schimbă ministrul, gata, reforma e ca şi făcută. Sau nici nu crede, folosind MAI după modelul lui Vova. Oricum, reforma acestui minister înseamnă să schimbi profesorii de la academie, să introduci alte metode de a admite colaboratori în sistem. Pentru asta nu e nevoie de bani. Banii sunt necesari pentru salarii şi condiţii decente de muncă, nu pentru normele care reglementează activitatea poliţionerilor. În ultimul timp am tot auzit de exemplul Georgiei. Dar Saakaşvili a făcut-o cu bani americani, de care noi nu dispunem. Interesant e că la ei s-a mediatizat reformata poliţie, pentru ca cetăţeanul mai rapid să prindă încredere.Filat a fost recent în Georgia şi unii vorbeau că s-a întors cu nişte idei. La televizor am văzut un spot prin care se sugera că trebuie să avem încredere în brava noastră miliţie. Poate şi e o coincidenţă, dar nu mi se pare. Gruzinii au băgat bani şi muncă, apoi au arătat lumii rezultatul, iar la noi se sare peste muncă. Se impune încrederea într-o miliţie nu doar ineficientă, ci dăunătoare cetăţeanului. Nu am nevoie de spoturi publicitare, căci ies afară şi văd realitatea.

P.S. Să râdem. Rominii au CNP, dar deja şi maldavanii vor avea, deci similitudinea respectivă e un motiv să urle habotnicii rusului Cibric. Militarii maldavani au trecut la uniforma rominească. Grănicerii erau sub MApN, acum sunt poliţioneri de frontieră băgaţi sub MAI. Oare ce uniforme vor avea? Încă una: ştim de DNA-ul rominesc şi ştim că maldavanii intenţionează reformarea CCCEC, care va fi CNA. Deci jios aliansu şi geanta, gara, Buharest!
Comentarii
0 Comentarii
Tweet-uri

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu