duminică, 29 mai 2011

Postamentul batjocurei

Cam aşa poate fi numit ceea ce stă în centrul "Pieţei Unirii Principatelor" din Chişinău.
S-a scris de câteva ori despre starea jalnică în care zace locul dat, însă fără niciun rezultat pozitiv.
Ultima dată am fost de 27 martie, cu doi buni prieteni. Am fost şi azi în treacăt şi constat că între timp s-a schimbat doar configuraţia căcatului de câine dimprejurul postamentului deşi lucrările de primăvară pentru curăţenia capitalei s-au terminat demult. Iertare, s-a tuns gazonul:





Maldavanul simplu nu ştie ce rost are ruina dată iar cei care ştiu, nu înţeleg ce caută un monument dedicat Unirii la care Maldova nu a participat. Însă toţi ar zice că nu e nevoie de renovarea pieţei sau măcar a postamentului. Fiecare popor îşi merită guvernarea şi asta vedem în atitudinea celor din administraţia de stat. Dacă pe maldavan îl doare în cur de istoria sa, la ce bun vreun jeg din consiliu/primărie ar urla că e nevoie de restabilit cinstea acestui loc pentru care (şi pentru altele) a murit N. Costin? Ce, el nu-i tot maldavan? Răspunsul îl vedeţi în imagine:





Sute de mii de euro în fundaţiile şi buzunarele tovarăşului Plahulinici sau Filatov dar nu se găsesc câteva mii pentru a înlocui dezastrul cu ceva frumos. Nici Ghimpu nu are, nici Chirtoacă. Nimeni. E mai rezonabil să bagi banul într-un concert pentru o cireadă care lasă tone de mizerie în PMAN. Mă mir, cum de nu fac o scară alături astfel încât, fiecare cine vrea, să urce şi să se cace de la înălţime peste molozul care încă mai are verticalitate.





În 2009 ziceam ironic că piaţa va fi frumoasă la paştele calului însă de atunci 8 mai a trecut de trei ori. Vedeţi mai jos însă câtă atenţie acordă maldavanul monumentului unui arhicunoscut poet persan, Hakami Nezami Ganjavi, din faţa tipografiei centrale:





Nu vă mai arăt multitudinea de hâduri comuniste însă ţin să vă arăt că vrând să ajung la postament, nicio urmă de trecere pentru pietoni sau vreun semn de circulaţie care ar fi indicat vreuna, nu-i nicăieri:



Aşa cum de la un timp maldavanii se marchează în maldavropeni pentru a-şi păstra cultura şi statalitatea "multiseculară" şi pentru a menţine graniţa de la Prut, în imediata vecinătate vedem propaganda cufuriţilor:





Făcând abstracţie de râtul comunistoidului slinos, observaţi în ultima imagine gluma cu Europa. Ce trai decent să aibă maldavanul când el până şi propria istorie şi-o tratează cu indecenţă?

Un comentariu: